[TopvormTwente] “Belang van een geschikte fietspositie in de triathlon”

Belang van een geschikte fietspositie in de triathlon

Tijdens een triathlon heeft ons lichaam drie compleet verschillende bewegingen te verduren. Onbewust worden per onderdeel de spieren en pezen anders benut om tot een zo efficiënt mogelijke beweging te komen; een grote uitdaging voor het lichaam. Elke triathleet -korte of lange afstand- is natuurlijk bekend met het gevoel van hardlopen na een zwaar fietsonderdeel; naast het hart-longsysteem wat op volle toeren draait zijn ook de benen al vermoeid en voelen de eerste kilometers aan als ‘lopen op houten poten’. Dit is erg goed tegen te gaan door specifiek op de fiets/loop overgang te trainen. Echter, er zijn ook andere factoren die bij dragen aan een soepele overgang…

De houding op de fiets is zo’n belangrijke factor. Het fietsonderdeel is in de triathlon het langst durende onderdeel welke tevens voor een groot deel in een statische positie wordt afgelegd. Het leveren van vermogen in deze statische positie en de geringe variatie in beweging gaat na verloop van tijd leiden tot spiervermoeidheid in het gehele lichaam, waarbij vooral de rug-, schouder- en bovenbeenregio het zwaar te verduren krijgt. De combinatie van hoge musculaire- en conditionele vermoeidheid eist dan ook vaak zijn tol op het looponderdeel. Wanneer men in staat is om tot een houding op de fiets te komen die gedurende het hele fietsonderdeel houdbaar is (continu op het tijdritstuur of in de beugels), waarin men voldoende vermogen kan leveren en die tevens belangrijke hardloopmusculatuur deels spaart, kunnen we op zowel het fiets- als looponderdeel grote progressie boeken.

Om tot een geschikte fietspositie te komen kan een fietspositie analyse van grote meerwaarde zijn. Tijdens zo’n analyse wordt afhankelijk van het doel, het niveau, de trainingsachtergrond en eventuele blessures een eerste inschatting gemaakt van een realistische fietspositie. Tevens wordt onderzoek gedaan naar factoren als de mobiliteit, flexibiliteit, spierkracht, coördinatie en stabiliteit in het lichaam. Op basis van deze informatie kan gewerkt worden aan een geschikte positie op de fiets. Ook voor geblesseerde triathleten kan een fietspositie analyse van meerwaarde zijn; kleine aanpassingen kunnen grote effecten hebben op de belasting van spieren, pezen en gewrichten. Zodoende kunnen deze tijdelijk minder belast worden om het herstel te bevorderen en bijdragen aan de preventie van veel voorkomende blessures. Tijdens de fietspositie analyse kunnen aanpassingen snel gemaakt worden en verschillen worden gemakkelijk geanalyseerd worden met behulp van slow-motion beelden. Zodoende wordt er stap voor stap toegewerkt naar een optimale fietspositie voor in de triathlon.

Geïnteresseerd in een fietspositie analyse? Bij Topvorm Twente is het mogelijk om deze analyse te volgen, uitgevoerd door gecertificeerde bikefitters en tevens fysiotherapeuten. Dit is zowel mogelijk voor wegfiets, tijdritfiets of mountainbike/crossfiets. Ben je momenteel geblesseerd en niet of weinig in staat te fietsen? Ook dan kunnen wij wat voor je betekenen. Voor meer informatie over deze fietspositie analyse kan je terecht op www.topvormtwente.nl/bikefit, of rechtstreeks via Ynze Keulstra, (ynze@topvormtwente.nl).

 

Nieuw reglement teamcompetities

Bij de 33e editie van de UT-Triathlon zullen enkele regels anders zijn vergeleken met vorige edities.

  • Indien stayeren is toegestaan (zoals het geval bij de teams), dan zijn ligsturen niet toegestaan, ook de korte ligsturen met of zonder ‘brug’ daartussen zijn dan niet toegestaan. Dit geld voor zowel de ochtend- als middagserie van de teams.
  • De kwalificatie-tijd van een team wordt bepaald door het optellen van de 3 (van de 4) beste individuele tijden en deze te vermenigvuldigen met 0,67. Indien in de individuele kwalificatie twee of meer team-leden zijn uitgevallen (DNF) en/of niet zijn gestart (DNS), wordt er geen kwalificatie-tijd vastgesteld voor het team. Indien in de individuele kwalificatie één of meer team-leden zijn gediskwalificeerd (DSQ), wordt er geen kwalificatie-tijd vastgesteld voor het team.

We zien uit naar een mooie wedstrijd!

 

 

Teamcompetities terug op de UT

Op het 12e NTB congres is de nieuwe kalender voor de Teamcompetities Triathlon bekendgemaakt. Na een jaar van afwezigheid zijn de 2e, 3e en 4e Divisie terug op de campus van de Universiteit Twente. Op 13 mei zullen de mannen en vrouwen van de 2e Divisie, en de mannen van de 3e en 4e Divisie de strijd met elkaar aangaan. Het wedstrijd format blijft ongewijzigd, de atleten zullen dus weer een 1/8e triathlon afleggen in teamverband.

De inschrijving opent vanaf 1 januari 2018. Door deelname aan de Teamcompetities zijn er minder startplaatsen beschikbaar voor recreanten, wees er dus op tijd bij!

Vernieuwde wisselzone!

In 2017 zullen alle atleten zich verzamelen in één gemeenschappelijke wisselzone, er worden dus geen aparte wisselzones meer opgebouwd zoals de laatste jaren gebruikelijk was. De Stichting UT-Triathlon heeft samen met de Universiteit naar een geschikte locatie gezocht en deze gevonden op het honkbalveld welke vlak naast de oude wisselzone 1/8e gelegen is.

Voor de atleten gaan er dus een aantal dingen wijzigen, o.a. de routing in de wisselzone. Hieronder is te zien dat de atleten vanuit het zwembad bij “zwemmen in” komen, zij lopen vervolgens naar hun fiets waarna zij richting “fietsen uit” lopen. Bij het uitkomen van de wisselzone gaan zij rechtsaf het fietsparcours op, na afloop van het fietsen komen zij de wisselzone in bij “fietsen in”. De atleten lopen met hun fiets rondom een barrière waarna ze naar hun plek kunnen, vervolgens gaat de atleet het loopparcours op door de wisselzone te verlaten bij “lopen uit”. Het inchecken van de fietsen gebeurt aan de buitenzijde van het honkbalveld zoals aangegeven in het kaartje.

Wijziging fietsparcours

Door de verplaatsing van de wisselzone was het noodzakelijk om het fietsparcours aan te passen. Ons bochtige parcours is er nog iets technischer op geworden, er is namelijk een klein lusje toegevoegd. Waar in het verleden het fietsparcours rechts langs het honkbalveld liep zal hij er nu links omheen lopen.

Bij de in-/uitgang van de wisselzone is het vrij smal, daardoor wordt hier tijdens de wedstrijd een inhaalverbod ingesteld. Bij het uitkomen van de wisselzone worden fietsers ook verzocht om uiterst rechts te blijven bij het opstappen.

De nieuwe situatie zal wennen zijn voor zowel de organisatie als de deelnemers, maar we verwachten met deze aanpassingen een homerun te slaan op zondag 21 mei!

Vrijwilligers gezocht

Om de wedstrijd succesvol te laten verlopen zijn we nog steeds op zoek naar vrijwilligers! Onmisbaar voor de wedstrijd zijn de parcourswachten, banentellers, finishverzorgers en alle andere vrijwilligers. Meld je aan en ontvang een vrijwilligers shirt, cool bedankje en maaltijden op deze dag. Ga naar www.uttriathlon.nl/vrijwilligers/ voor meer informatie of om je aan te melden.